9 slimme manieren om je huis koel te houden in de zomer.
De zomer is een heerlijk seizoen, maar soms kan het ook te warm worden. Hoe zorg je ervoor dat je huis lekker koel blijft, zonder dat je veel energie verbruikt of geld uitgeeft? In dit blogartikel geef ik je een aantal tips om de warmte buiten te houden, en een aangename temperatuur in huis.
- Groen dak
Is een dak dat bedekt is met planten, zoals gras, mos, bloemen of kruiden. Een sedum dak heeft veel voordelen, zoals het opvangen van regenwater, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het isoleren van je huis. Houdt de warmte beter vast in de winter en laat het minder door in de zomer, tot wel 4 graden koeler in huis. Bovendien bied het voedsel voor nuttige insecten.
- Bomen rond het huis
Bomen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze zijn ook erg nuttig voor het klimaat in je huis. Bomen bieden schaduw en verkoeling, doordat ze water verdampen en de luchtstroom beïnvloeden. Bomen kunnen ook de zonnestraling reflecteren of absorberen, waardoor ze de opwarming van je huis verminderen. Het is wel belangrijk om de juiste bomen te kiezen en ze op de juiste plek te planten. Zo kun je bijvoorbeeld loofbomen aan de zuid- en westkant van je huis zetten, die in de zomer bladeren hebben en in de winter kaal zijn. Zo profiteer je van schaduw in de zomer en zonlicht in de winter.
- Ramen en deuren overdag dicht
Een eenvoudige manier om de warmte buiten te houden, is door je ramen en deuren overdag dicht te houden. Zo voorkom je dat de warme lucht van buiten naar binnen komt en dat je huis als een broeikas gaat werken. Je kunt ook gebruik maken van zonwering, jaloezieën of verduisterende gordijnen, om de zonnestraling tegen te houden. Doe deze overdag omlaag en sluit je gordijnen. Verduisteringsgordijnen helpen goed tegen de zon.
- Zet alle ramen tegen elkaar open
Een open deur maar efficiënt: Als het buiten afkoelt, kun je je ramen en deuren weer openzetten om frisse lucht binnen te laten. Zet 's avonds laat, 's nachts of vroeg in de ochtend alle ramen tegen elkaar open, zodat het lekker doorwaait en de koele lucht je opgewarmde huis weer afkoelt. Je kunt ook een ventilator gebruiken om de luchtstroom te bevorderen. Plaats bevroren waterflessen voor de ventilator voor extra verkoeling. Een andere tip is om 's nachts het raam open te zetten en de ventilator in de deuropening te plaatsen. Zorg ervoor dat de lucht richting de gang of overloop geblazen wordt. Zo blaast de ventilator de warme lucht uit je slaapkamer en is er ruimte voor nieuwe, koelere lucht.
- Isolatie glas en muren
Isolatie is niet alleen belangrijk voor het besparen van energie in de winter, maar ook voor het koel houden van je huis in de zomer. Goede isolatie voorkomt dat er warmte verloren gaat of binnenkomt via je glas of muren. Zo kun je bijvoorbeeld dubbel glas of HR++ glas nemen, dat beter isoleert dan enkel glas. Ook kun je je muren isoleren met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, gevelisolatie of dakisolatie. Isolatie heeft ook andere voordelen, zoals het verminderen van geluidsoverlast, het verbeteren van het wooncomfort en het verhogen van de waarde van je huis.
-Stroom (koele) lucht met een ventilator
Een ventilator is een budget vriendelijke manier om de lucht in je huis te laten circuleren en te verfrissen. Een ventilator verlaagt de temperatuur niet echt, maar geeft wel een koel gevoel door de verdamping van zweet op je huid. Een ventilator is altijd een milieuvriendelijkere keuze dan een airconditioner, die veel meer energie verbruikt en broeikasgassen uitstoot. Je kunt een ventilator op verschillende manieren gebruiken om de warmte buiten te houden, zoals hierboven beschreven.
- Bij mechanische ventilatie kun je overdag de roosters aan de zonkant dichtdoen, en aan de koele schaduwkant juist open
Als je een mechanisch ventilatiesysteem hebt in je huis, kun je daar ook slim gebruik van maken om de warmte buiten te houden. Zo haal je minder warme lucht in huis. 's Nachts kun je alle roosters openzetten om de koele nachtlucht binnen te laten.
- Heb je een warmtepomp met een bodembron? Die kan ook heel energiezuinig koelen
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel, die warmte onttrekt aan de lucht, het water of de bodem en die gebruikt om je huis te verwarmen. Maar wist je dat sommige warmtepompen ook kunnen koelen? Dat geldt vooral voor warmtepompen met een bodembron, die gebruik maken van de constante temperatuur van de aardbodem. Deze warmtepompen kunnen in de zomer de warmte uit je huis afvoeren naar de bodem en koude lucht terugblazen naar je huis. Dit is een heel energiezuinige manier van koelen, die veel minder kost dan een airconditioner.
- Kook koud
Een laatste tip om de warmte buiten te houden, is om koud te "koken". Door je keukenapparatuur komt er veel warmte vrij die in je woning blijft hangen, dat wil je niet als het al heet is. Maak daarom een lekkere salade, een sandwich of een smoothie in plaats van een warme maaltijd. Zet de vaatwasser aan voordat je gaat slapen en laadt 'm uit als je wakker bent. Op deze manier is de vaat afgekoeld en krijg je de warme lucht niet in je keuken. Heb je de ruimte, hang je was dan buiten te drogen. De droger geeft net als de oven veel warmte af. Dit kan je tijdens een hittegolf niet gebruiken, en het ruikt ook nog eens heerlijk fris!
Heb je zelf nog andere tips of ervaringen? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd naar je mening! Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer! 😊
Reactie schrijven