Misschien heb je het nu aan..


Zomers kan je in Frankrijk, België en Nederland, miljoenen vlasplantjes zien staan, elk vlasplantje heeft slechts één klein bloemetje die exact 5 uur bloeit. 

Groene golvende velden met blauw/ paars of witte  bloemetjes, een feest voor het oog én de bijen.

 

Van dit kleine vlasplantje word o.a. linnen gemaakt, misschien lig je er 's nachts onder, heb je het nu aan of hangen er linnen gordijnen voor de ramenHet is zacht, soepel maar tegelijk ook heel sterk, zelfs net zo sterk als glas vezel! Het wordt nog mooier want vlas neemt veel CO2 op, heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig (zoals b.v. katoen) put de bodem niet uit, vraagt weinig water en concurreert niet met de voedselstromen. Het is een oneindige grondstof wat elk jaar weer aangroeit. 

Oogst.

In juli/augustus precies 100 dagen na het zaaien worden de vlasplanten gemaaid, waarna het blijft liggen om te drogen. Vervolgens word er van de vlasvezels letterlijk 'garen gesponnen', die verweven worden tot een mooie en onverslijtbare stof LINNEN.

 

Van dit biobased * product gaat niets verloren.

Uit de zaden wordt lijnzaadolie geperst en gebruikt in diverse producten (b.v. marmoleum). De vlasstengel vindt de weg in de operatiekamer, bankbiljetten, vloerbekledingen, cosmetica, en zelfs in ultralichte composietmaterialen. 

* Natuurlijk gegroeid

 

Ook mooi: Vlas verwerkt tot linnen bevat een natuurlijke antiseptische stof, bacteriën en schimmels kunnen er niet op leven. Ideaal voor mensen met allergieën.

Geweldig toch van zo'n klein plantje, waar we oneindig gebruik van kunnen maken omdat dat het gewoon ieder jaar weer aangroeit ?

 

 

Download
Meer weten? Open het bestand en lees meer over de ongekende mogelijkheden van de vlasplant.
brochure_krachtvanvlas.pdf
Adobe Acrobat document 15.2 MB
Vlasveld
Vlasveld
Na de oogst blijft vlas liggen om te drogen
Na de oogst blijft vlas liggen om te drogen
Vlasdraden gesponnen tot linnen
Vlasdraden gesponnen tot linnen

Reactie schrijven

Commentaren: 0