Trends- in- en vooruitzichten 2025

Het is alweer oktober, de maand van het jaar om te reflecteren en signaleren. 

Martje van Soest.


Het word tijd dat we wat vertragen...

De tijd vliegt voorbij. We staan op kleden ons aan en haasten ons naar het werk, om als het meezit weer rond 19.00 uur uitgeteld op de bank te ploffen.

De één sleurt zichzelf 's avonds naar de sportschool, terwijl de ander de werklaptop weer opent

of een serie streamt. Daarna checken we nog even de volle inbox, nieuws en Smedia en stappen (weer veel te laat) met een hoofd vol in bed. Lastig in slaap komen - piekeren- gebroken nachten, iedereen herkent dit wel.

We zijn gehaast, vermoeid, worden overspoelt met informatie en prikkels, en staan altijd "aan". Misschien zouden we het Spaanse levensmotto "tranquilo" meer moeten omarmen. 

Zonder schuldgevoel jezelf de tijd en ruimte gunnen om wat te vertragen, en door eens nee te zeggen tegen onnodige verplichtingen. Want uiteindelijk zijn we niemand onze vrije tijd verschuldigd, behalve onszelf en de mensen en momenten die ons dierbaar zijn.

 


"We hebben de aandacht verloren: om te genieten van deze wereld en van elkaar. Vertraging is de enige weg vooruit". 

Bron: Quote uit artikel NRC W.Beekers Groen van Prinstererstichting. 

 

“Een simpele boodschap die we allemaal diep van binnen weten, maar af en toe even aan herinnerd willen worden. Sta af en toe eens stil".



Kleur trends

Natuurlijk is kleur iets heel persoonlijks, afhankelijk van je smaak, stijl en zelfs waar je woont (denk aan lichtinval en omgeving). Daarom is de "kleur van het jaar" voor in huis ietwat achterhaalt. Ga je echt elk jaar je muren een andere kleur geven? Dacht ik al.

En als je de verfroller te voorschijn wil halen: dit zijn 5 populaire kleuren van Little Green – wie weet zit jouw favoriet erbij.

Ashes of Roses
Ashes of Roses
 Chimney Brick
Chimney Brick
 Livid
Livid
 Travertine
Travertine
 Mochi
Mochi

Durf je het aan om nog iets verder te gaan, door twee of meer verwante kleuren toe te passen op wanden en zelf het plafond? Laat je dan inspireren door Double Drenching van Little Green, daar maak je aboluut een statement mee.r

Getipt voorjaar- zomer 2025


Als we de interieur trends vergelijken met de modewereld, zie je veel overeenkomsten in kleur. Vaak lopen de trends in de mode en interieur in elkaar over, en beïnvloeden ze elkaar ook weer!

Livingetc bied een vooruitblik in decoratie en kleuren voor 2025, met inspirerende afbeeldingen die kunnen aanzetten tot ideeën.

Pojagi Patchwork (보자기)

Ben je liefhebber van glas-in-lood, dan is Pojagi misschien een optie om dat effect in huis te brengen.

 

Wat is het? Pojagi is een traditionele Koreaanse patchworktechniek die doet denken aan glas-in-lood die steeds meer aan populariteit wint. Het is een unieke eeuwenoude Koreaanse techniek die op een subtiele manier kleur of structuur toe voegt. Je kan het toepassen als kunstwerk (paneel) of voor het raam, waar het door de wisseling van het zonlicht, kleur of structuur in de ruimte achterlaat. 

Links: Pogasi paneel van stukjes stof (bron pinterest) Rechts: Pogasi techniek op linnen  


Blik op 2025


Kijk je na de geschiedenis dan hebben we het nu beter dan ooit (ja echt) alleen zo beleven we het niet, het piept en kraakt aan alle kanten. Klimaat, oorlog en landje pik, stijgende kosten, migratie, woningnood, politieke verdeeldheid en onmenselijking.

Veel mensen houden de dagelijkse ontwikkelingen niet meer bij, en zoeken naar nieuwe idealen, zingeving en betekenis in het leven.

Nieuwe idealen

Inmiddels zijn zo’n 43.000 Nederlanders (geboren en getogen) geëmigreerd op zoek naar een beter leven. In Spanje en Portugal ben je tot wel 30% "goedkoper" uit dan in Nederland, met als extra bonus meer zon. In Hongarije is je inkomen zelfs twee keer zoveel waard.

Als je je in Nederland uitschrijft ben je emigrant, wil je niet alle schepen achter je verbranden en verblijf je tussen de 4 en 8 maanden in het buitenland, dan ben je een 'pendelaar'. De redenen om te pendelen zijn werken en reizen (digitale nomaden), overwinteren, familiebezoeken tot gezondheidsredenen, én de zekerheid om zonder gedoe weer terug te kunnen keren naar Nederland.


Overwinteren in een warmer klimaat.

Zo’n half miljoen Nederlanders overwintert in het buitenland. 60% is tussen de 60 en 70 jaar oud. Belangrijkste redenen: het aangenamere klimaat en gezondheidsvoordelen. Populairst zijn Spanje en de Canarische Eilanden, daarna volgen Portugal, Cyprus, Turkije en Malta. Buiten Europa zijn Thailand, Curaçao, Bali, Costa Rica en Suriname populair. Bron.naarhetbuitenland.info en De Telegraaf.

Zin (geving) en je verplaatsen in de ander

Elk jaar vraag ik me af of het wel zin heeft om de oktober pagina te delen, alles verandert zo snel wat ik nu opschrijf is morgen misschien compleet anders of achterhaald. En toch voelt het zinvol.

We vragen ons toch allemaal weleens af waarom doe ik dit eigenlijk, wat is het nut ervan? Vaak kan alleen een ander daar antwoord op geven, want zingeving heeft ook te maken met wat je voor anderen en de mensen om je heen kan betekeken. Iets voor een ander doen hoe klein ook geeft voldoening, je helpt iemand anders en ondertussen wordt jou dag ook nét dat beetje mooier. En het kan iets heel simpels zijn, zoals de vuilnisbak buiten zetten voor je oude buurman, een praatje maken tegen eenzaamheid of een belletje, en elke dag een gezonde maaltijd klaarmaken voor je gezin. Of een webpagina delen met in en vooruitzichten. 😉


Betekenis

Verbind je hart met je hoofd en doe iets, is het advies van Jane Goodall.

Want, zegt ze: ‘Het grootste gevaar voor onze toekomst is apathie.’

"Dat klinkt eenvoudig. Natuurlijk, we willen niet alleen nadenken over problemen, we willen ook iets veranderen. Maar waar moet je beginnen? Om te beginnen: door jezelf te zien als een onlosmakelijk onderdeel van je omgeving. Van de mensen om je heen, maar ook van het levende ecosysteem. Dan is het eigenlijk eenvoudig".  Bijvoorbeeld door.. lees verder

 

- Jane Goodall is een Britse antropologe en biologe.


Positieve ontwikkelingen


In energie

De Nederlandse batterijenmarkt groeit de opslag is verdriedubbeld. Er kwamen 24.000 batterijsystemen bij, wat het totaal op 40.000 brengt. Daarvan bestaat 98 procent uit thuisbatterijen

Nu de salderingsregeling (overtollige stroom terugleveren aan het net en van je energierekening aftrekken) in 2027 wordt afgeschaft en bijna alle energiebedrijven een terugleverboete rekenen voor zonnestroom die aan het net wordt geleverd, wordt het lucratiever om eigen zonnestroom op te slaan.  Verder lezen.

Stroom opslaan met de EV (elektrische auto). 

Elektrische auto’s hebben een groot accupakket en kunnen worden ingezet als een verlengstuk van het stroomnet bidirectioneel laden heet dat. Wanneer je een Bidirectionele lader hebt, levert een elektrische auto via een slimme laadpaal (V2H) of thuisaccu stroom aan je huis. Een gemiddelde EV zou een huishouden in theorie meerdere dagen van stroom kunnen voorzien. Helaas kun je nog niet met alle elektrische auto's Bidirectioneel laden. Bekijk in dit overzicht welke EV's wel geschikt zijn.

In voedselzekerheid

De maaltijd van de toekomst vind je op de bodem van de zee.

Vlak bij Scheveningen, zo’n 22 kilometer van de kust, staat De North Sea Farm (zeewier boerderij) tussen de windmolens. Zeewier (verzamelnaam voor algen) is een interessante grondstof, omdat er bij de teelt geen land, zoet water, kunstmest of bestrijdingsmiddelen aan te pas komen. Tegelijkertijd bevat zeewier veel vezels, mineralen, visvetzuren, vitamines en eiwitten. Daar komt bij dat het in veel producten verwerkt kan worden: voeding, cosmetica, bioplastic, textiel en natuurlijke bemesters voor de landbouw. Meer weten lees verder.

Banaan, vanille of avocado uit Nederland zou dat niet mooi zijn?

Gewassen die normaal honderden kilometers moeten reizen voordat ze hier in de supermarkt liggen, komen dan opeens van dichtbij. En deze toppers maken het mogelijk! 


Anders boeren

"Willen we op een andere manier boeren, zijn er ook nieuwe verdienmodellen nodig. Het is niet alleen aan boeren om te veranderen, supermarkten, consumenten en overheden moeten meedoen"

Aldus Lianne van Genugten in het Brabantse Nuenen. Lianne en haar partner Joep die chefkok is, hebben de boerderij van haar ouders overgenomen en doopten het om naar 'Vaderland' een restaurant op het erf waar eerst de koeien liepen. Compleet met boerderijwinkel met kant en klare lekkernijen die chef kok Joep bereidt. Maar ook groenten en kruiden uit de tuinderij, die jaarrond levert zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen verder lezen..

Voedsel én bouwmaterialen van het land.

Wie aan landbouw denkt, denkt al snel aan voedselproductie. Bij Building Balance gaan ze echter voor een andere benadering. Vezelgewassen van het land, zoals vlas, hennep en olifantsgras, kunnen namelijk dienstdoen als duurzame bouwmaterialen. Om de markt voor biobased bouwmaterialen aan te wakkeren, zet de organisatie ketens op tussen Nederlandse boeren en bouwers. Lees verder.

Stel je voor dat je onderweg naar school of werk gewoon  een appel of ander fruit kan plukken.

In Kopenhagen hebben ze zo'n project goedgekeurd, gericht op de natuur planten ze fruitbomen en andere vruchtdragers in de stad, zodat mensen daar fruit kunnen plukken. Volgens de wet mogen de Denen zowiezo gewoon voedsel uit openbaar terrein halen, ook als het gaat om fruit, groenten of kruiden op privéterrein zolang het maar langs een pad of weg ligt. Ze hebben er zelfs een app voor. 

De EU heeft tegen 2030, 3 miljard extra bomen beloofd om co2 op te vangen. Eén appelboom levert 20kg appels én 25kg CO2 schone lucht! 

Een goed idee dus om ook in Nederland zelf bestuivende fruit en noten- bomen te planten in de stad, dorp, park, bos en ander openbaar terrein, voor ons en de beestjes!  

wildplukwijzer.nl Het is in Nederland officieel verboden maar wordt "gedoogd".  


Onkruid wiedende robots helpen boeren van de gifspuit af.

Een fantastische ontwikkeling waar we allemaal baat bij hebben! Geen gifspuit, geen arbeidsmigranten die de hele dag op hun knieën moeten zitten, geen dode insecten en geen bespoten groente. Maar wel schonere akkers en meer biodiversiteit. Met zijn onkruid wiedende robots wil de Nederlandse start-up Odd.Bot de landbouw duurzamer maken.

De eerste telers.. Lees verder.


Moeten we dit wel willen...?


Wie kijkt er nog live TV? Met reclame breaks en de "verwacht aankondigingen" die zó lang duren, dat je niet meer weet waar je ook alweer naar keek. Een film een serie, of die natuur docu? Ach, laat ook maar...

En dan hebben we nog het journaal met repeterend slecht nieuws uit verre windstreken.  'S avonds doen de actualiteit programma's er nog een schepje bovenop, met deugneuzen  BN’ers, en roeptoeters die blijkbaar overal verstand van hebben. Hoeveel ellende kan je hebben op één dag?

Een podcast over dingen die je echt belangrijk vind, zoals wat er wel goed gaat in de wereld of de normaliteit van het leven, is beter te volgen zonder reclame break. En als je toch geïnformeerd wil zijn, kun je online binnen een minuut volledig op de hoogte zijn van het nieuws, en zelfs het weer voor de komende week.

Oké.. Misschien alléén dan voor die belangrijke voetbalwedstrijd, of die exclusieve serie waar iedereen het over heeft. Want geloof me, je zult niets belangrijks missen en je een stuk minder ongelukkig voelen.


Stel je voor, een wereld zonder scharrelde kippen, schapen, varkens of koeien in de wei..

Hoe ziet dat eruit, een wereld waarin vlees niet meer uit de stal of van het land komt, maar uit de kweekvleesfabriek? En hoe (on)wenselijk is dat? Vragen waar.. Lees verder.

Bron: Artikel volkskrant door Mac van Dinther.



Woontrends 2020 -2021202220232024 2025

Enthousiast over dit artikel, deel het met de knoppen hieronder.