September 2022  Martje van Soest.

Woon kleuren, trends en vooruitzichten 2023


Word 2023 het jaar van de ommekeer?

Geen garanties, maar als je uit economische patronen de toekomst kan voorspellen,

dan zou 2023 wel eens het begin van een positieve verandering kunnen brengen

 

Gebaseerd op een zevenjarige patroon van voor & tegen spoed, welke met opvallende regelmaat is terug te vinden in de economie. Deze economische cyclus is echter nooit exact 7 jaar. 


De eindeloze drang naar massaproductie van meer spullen ver weg gemaakt, gekocht en weer weggegooid dat... willen we nu echt niet meer.

Voor aankopen in huis of de kledingkast zijn we bewuster geworden. We laten ons niet meer zo snel verleiden tot aankopen van twijfelachtige kwaliteit. We kopen meer doordachte producten waar we langer plezier van hebben. Want over het algemeen is goedkoop duurkoop b.v. fast- furnishing. 

Langer plezier van je aankoop is beter voor het milieu (minder aval) en de portemonnee.  "Van meer naar minder en beter, gelukkiger en beter voor de aarde".

Hoezo een wit plafond?


Plafond is stukje mee gekleurd.

Muren + plafond helft kinderkamer 

Kleur lambrisering 

Up site down

Kleine verandering groots effect


De meer edsy en comfortabelere invulling in huis had zich vorig jaar al ingezet, nu gaan we een stapje verder met kleur in huis waar we (gelukkig) zelf de regie hebben. Niet alleen de muur krijgt kleur, ook de 'vijfde' muur het plafond wordt in kleur mee geschilderd, zeker als het plafond hoog is creëert dit meer sfeer, geborgenheid en een nieuwe impuls in huis. Samen met de spullen die er al zijn (upcycling) en wat nieuwe items weer een nieuwe impuls.

   Histor kleur 2023 Vining Ivy

  Flexa kleur 2023 Wild wonder


Dit zijn de kleuren die we gaan zien in huis en 'op straat '

 Paprika
Paprika
Vinning Ivy
Vinning Ivy
 Lavendel creme
Lavendel creme
Wellness blauw
Wellness blauw
 Wild wonder
Wild wonder

Trend-  Een Hipstorische inrichting oftewel eigentijds-historisch. Vintage- of geërfde stukken, zolder of kringloop vondsten met een twist, op een eigenwijze manier gecombineerd met moderne stijlen. Het resultaat; een persoonlijk en uniek interieur. 

 

Come back: vintage vloer en tafel lampen - met een twist.


Vooruitblik


Eerlijkheid, integriteit en transparantie wordt steeds belangrijker en meer gewaardeerd

We zijn klaar met schimmige deals, netwerkcorruptie, en onderdrukkende vooringenomenheid, daar is de bancaire- institutionele crisis, de mondkapjes en toeslagen affaire een voorbeeld van. 

Willeke Slingerland, lector weerbare democratie aan de vrije Universiteit Amsterdam geeft uitleg: "Netwerkcorruptie is een fenomeen waarin mensen die elkaar kennen, op lokaal of op nationaal niveau, een exclusief netwerk vormen dat anderen uitsluit. De leden zijn loyaal en solidair en laten geen kritiek toe (lees andere menigen of inzichten..). Dat staat haaks op de beginselen van de democratie, zoals openheid, transparantie, eerlijkheid en toegankelijkheid. Vandaar het woord corrupt".

 

Integriteit oftewel oprechtheid

Voormalig CEO van Unilever Paul Polman; "We hebben een nieuw soort leiders nodig, voorzien van eigenschappen als empathie, bescheidenheid, menselijkheid en kwetsbaarheid, leiders die luisteren en willen samenwerken". Om in te spelen op de veranderende wereld die steeds complexer, dynamischer en diverser wordt. Artikel Change Lees meer.

 

Transparantie 

#  Over salaris en beloning, met andere woorden: gelijke beloning voor gelijk werk ongeacht gender. Equal Pay

#  Informeren over risico's die kunnen ontstaan bij het aanschaffen van een product of dienst.

#  Belangenverstrengeling voorkomen (twee petten).

#  Toezeggingen en gemaakte afspraken nakomen.

#  Verantwoordelijkheid nemen. 

 

Eerlijkheid

De almaar groeiende (financiële) ongelijkheid en een economie die niet in balans is met onze aarde, het heeft allemaal te maken met de inrichting van ons financieel stelsel. Telkens opnieuw draait de samenleving op voor de hoge kosten om ons geldstelsel overeind te houden, terwijl slechts een klein groepje mensen meedeelt in de winst. Financiële instabiliteit, groeiende ongelijkheid en de trage verduurzaming van de economie zijn niet los te zien van de inrichting van ons geldstelsel. Ontdek hier waarom winsten in ons geldstelsel privaat zijn, en de verliezen op het bordje van de burger komen.

Bron: Artikel Follow The Money

 

 

Heft in eigen (burger) handen

Zoals samen het verschil maken met een lokale energiecoöperatie, goedkoper én energie blijft waar ze ingezet wordt. Initiatieven in jouw buurt.

 

Financiële autonomie 

Met de Digigulden de vertrouwde gulden in een digitaal jasje, gemaakt door en voor alle Nederlanders. Door het aantal te kopen DigiGuldens per transactie te beperken, zorgt stichting Digigulden ervoor dat mensen met een dikkere portemonnee niet onbeperkt kunnen aankopen (lees snel winst maken). Eerlijk (non profit) transparant, veilig, nul kosten en 100% zelf de regie. Anders dan de verwachte digitale euro munt, die zal worden beheerd door centrale partijen; overheden en banken. Op dit moment is het mogelijk DigiGuldens te verhandelen via OCIswap. 

 

Dorp bewoners steken de koppen bij elkaar

En runnen nu een eigen supermarkt waarin zij ook nog eens investeren. 

 

In Austerlitz heeft een groep assertieve burgers een zorgcoöperatie opgezet.

Min of meer uit nood ontstaan, omdat de gemeente Zeist, waar Austerlitz onder valt, geen zin had om voorzieningen aan te leggen speciaal voor Austerlitz. Daar dacht men in het dorp toch echt anders over. lees verder.

 

Van alleen naar samen wonen en doen, levert meer geluk én tienduizenden woningen op!

Veel alleenstaande ouderen wonen in een "leeg" huis of appartement en vereenzamen. Ondanks goede bedoelingen van de overheid  zorgverleners en de nodige aanpassingen in huis, geeft dit weinig zingeving als je elke dag alleen bent. En samenwonen wordt afgestraft op de maandelijkse AOW uitkering, ruim € 360,- p/maand per persoon. Laat ze de AOW uitkering van een alleenstaande behouden! Samen kan men dan beter rondkomen (goed voor de economie) leven gezonder, zorgen voor elkaar, zijn gelukkiger, minder publieke kosten én.... er komen tienduizenden woningen vrij.

 

Of "logeren" bij een senior, voor gratis of matige huur.

In Frankrijk hebben ze een super regeling voor de vergrijzing: delen van een deel van een appartement, huis of woning met een jongere onder de 30 jaar. Dit maakt het enerzijds mogelijk om de sociale banden te versterken en anderzijds om de toegang tot huisvesting voor jongeren te vergemakkelijken, iedereen wint.

 

Lenteland brengt voedselproductie terug naar de gemeenschap.

Stichting Lenteland ontwikkelt regeneratieve gemeenschapsboerderijen. Dat zijn boerderijen die mede-eigendom zijn van mensen in de buurt, de gemeenschap dus, en waar regeneratief geboerd wordt. 

 

 

En tenslotte.. HOOP

Dat de overheid, dienstverleners, en leidinggevenden vanaf vandaag nu eens écht gaan luisteren én samenwerken.

Niet invullen voor de ander maar; betrokken luisteren, doorvragen en met die kennis ook echt iets doen. Niet op de handen gaan zitten of star het 'beleid' volgen, maar de menselijke maat hanteren. Werken aan oplossingen dáár worden we allemaal beter van.

We passen ons aan, de thermostaat moet omlaag


We scheiden ons afval, pakken vaker de fiets, gebruiken minder chemische troep en vermijden plastic. O ja, en we eten minder vlees omdat het beter voelt. Weer moeten we een tandje bijzetten, korter en kouder douchen, thermostaat omlaag, en via wifi en de app * echt weten wat we gebruiken aan stroom en gas.

 

Gaan leven zoals de Fransen vroeger op het platteland: warme trui aan luiken dicht, kamers afsluiten en het kacheltje laten snorren in één vertrek. Als het echt bar koud werd sleepten ze zelfs het matras erbij.

Geen gek idee, wat eerder naar bed, maar wel met vermaak. Thermostaat op 15 graden, Tv aan boek of laptop mee en knus onder het warme dekje kruipen..

* Apparaatje wat je bevestigt aan de slimme meter


We zoeken rust en ruimte in de natuur, met comfort


Liefst op een kleinschalige accommodatie, of camping in eigen land en over de grens, want er valt nog heel veel moois te ontdekken in Europa. Om de wachtrijen op Schiphol te vermijden pakken we liever de auto, zonder of met caravan, of de camper. Jonge mensen vliegen ook niet meer massaal naar de andere kant van de wereld, maar gaan wat rondzwerven (of werken) door Europa. 

 

Back to basic maar... wel met comfort.

Kamperen in de natuur geeft vrijheid om te "verkassen", rust en de mogelijkheid om de massa en hectiek te ontwijken. Campers en toercaravans zijn niet aan te slepen, nu de vraag groot is vraagt men de hoofdprijs (lees onrealistisch) maar waar kan je die camper of caravan nog stallen? 

 


Dat vertaalt zich ook, hoe we naar onze groene omgeving kijken.

Door de extreem hoge temperaturen van de afgelopen zomers, daalt het besef in dat (grote) bomen ons verkoeling brengen. In parken en bossen is de bodem zomers 10 graden koeler, op extreem hete dagen zelfs 20 graden koeler. Bomen koelen niet alleen onze omgeving af, ze houden ook water vast bij extreme regenbuien. Loofbomen 5 tot 20% van de jaarlijkse neerslag, naaldbomen zelf 50%, kort gezegd; we hebben ze keihard nodig. Voor ons eigen welzijn zouden we dus wat verdraagzamer moeten worden, als de blaadjes weer in de tuin vallen, want die groene reuzen geven ons zovéél terug.



Enthousiast over dit artikel, deel het met de knoppen hieronder.  Lees hier kleuren trends en vooruitzichten voor 2024  

2022- 2021- 2020